Bart Rodyns

 


Ode aan de authenticiteit
Bart Rodyns brengt klassieke en oude partituren weer tot leven – met het diepste respect voor het métier van hun componist. Hij voert ze zoveel mogelijk uit op historische instrumenten, want elk stuk verdient het instrument waarvoor het oorspronkelijk werd geschreven. Dat kiest Bart uit zijn persoonlijke verzameling: replica’s van Ruckers- en Delin-clavecimbels, een Erard-tafelpiano uit 1803, een Mustel-kunstharmonium uit 1928 en negentiende-eeuwse harmoniums van Debain, Alexandre en Schyven.


 

Oude muziek, nieuw elan
De meeste mensen associëren orgel- en clavecimbelmuziek nog te veel met galmende kerken en pompeuze vertolkingen. Deze mythe wil Bart Rodyns doorprikken: met vertolkingen die de innerlijke rijkdom van klaviermuziek opwaarderen, en het enthousiasme ervoor van driehonderd jaar geleden weer doen opflakkeren. Zijn passie voor het orgel, clavecimbel en harmonium vertaalt hij in toegankelijke, muzikale juweeltjes die bij zijn publiek de gevoelige snaar raken.


 

Verrassend rijk repertorium
Als klavierspeler in de breedste zin van het woord, doorloopt Bart met zijn repertoire de hele muziekgeschiedenis – van renaissance- tot hedendaagse muziek. Zo brengt hij de integrale orgelwerken van Couperin, Pachelbel, Brahms en Liszt. Händel en Bach heeft hij als geen ander in de vingers. En als solist vertolkte hij Haydn, Salieri, Mozart, Händel, Bach, Corrette en Poulenc. Daarnaast werkt Bart samen met acteurs en regisseurs uit de muziektheaterwereld. En verzorgde hij de muziek voor ondermeer producties als Orfeo, Il combattimento di Tancredi e Clorinda (Walpurgis) en Nina Nina (Het Paleis).

 

 

 

Van prille passie naar veelzijdige perfectie
De muziek vindt Bart Rodyns als hij nog piepjong is: een oud orgeltje van een tante prikkelt zijn passie ervoor, en doet hem hongeren naar meer. Als prille muzikant speelt hij jazz- en popmuziek: zo leert hij improviseren, en kiemt zijn levenslange liefde voor het vak. Zijn eerste stappen geven hem de perfecte basis om later andere genres meester te worden, en akkoordenschema’s en melodielijnen van oude en barokmuziek feilloos aan te voelen en te interpreteren.

 

Zijn studies bij Dieter Van Handenhoven aan de Antwerpse kunsthumaniora sluit hij af met het diploma Klassieke Muziek voor orgel en clavecimbel. Hij zet zijn opleiding aan de conservatoria van Antwerpen en Maastricht voort, studeert er onder andere bij, Dorthy de Rooij , Hans Leenders , Joris Verdin en Marcel Verheggen, en behaalt er zijn Master of Music - Uitvoerend en Docerend Musicus met grootste onderscheiding. Onder begeleiding van Naji Hakim en Andrea Marcon verdiept hij zich verder in verschillende muziekstijlen.

 

Een leven in teken van muziek


Expressieve duo’s.

Samen met tenor en goede vriend Jan Van Elsacker richt Bart in 2007 het ensemble Il trionfo del Tempo op. Het brengt authentieke muziek uit de vijftiende en zestiende eeuw. Hun debuutconcert op het festival Musica Antiqua in Brugge blijkt een groot succes. Het leidt in 2009 naar hun eerste opname in samenwerking met Radio Klara: Il Canto d'Orfeo.

 

Gerennommeerde ensembles.

Bart is artistiek leider en continuospeler van het gerenommeerde EUterpe Baroque Consort. Dit vocale en instrumentale ensemble van professionele internationale musici brengt authentieke muziek op historische instrumenten. Recente hoogtepunten zijn het openingsconcert van Het Festival van Vlaanderen (2008) en Klara in 't Paleis en Klara in Izegem (2008, 2009). Daarnaast werkt Bart vast samen met het ensemble Oltremontano onder leiding van Wim Bécu.

Eind 2013 wekken Hendrickje van Kerckhove, Bart Rodyns, Eliot Lawson en Lode Leire het historische ensemble ‘The Party’ (1860) weer tot leven.

De erg originele bezetting met drukwindharmonium is daarbij het vertrekpunt. Het repertoire van toen wordt echter uitgebreid met nieuwe programma's.


Historisch organist.

Vanuit zijn passie voor authentieke orgelmuziek is Bart ook titularis-organist en artisitiek adviseur van het unieke Zilveren Orgel (Forceville, 1720) in de Broechemse kerk. En recent bracht hij een cd uit waarop hij het gerestaureerde Smets-orgel van Tombeek bespeelt. Als gedreven organist is Bart lid van verschillende orgelcomités, en artistiek adviseur van Cultuurproject Dieseghem.


Live opnames.

Bart verzorgt regelmatig liveoptredens voor de Belgische, Nederlandse, Franse, Praagse en Deense radio.


Gedreven lesgever.

Zijn passie en kennis voor muziek geeft Bart aan de Antwerpse kunsthumaniora door.


Palmares

Sinds hij zijn eerste stappen in de muziek zette, behaalde Bart Rodyns verschillende onderscheidingen.

  • Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, Lier: Prijzen: Pro Musica, Jos Van Looy, Victor Van Hemel, Medaille van de Stad Lier, Laureaat Ottoboni-kamermuziekwedstrijd

  • 1994, Brussel: eerste laureaat National Technics Music Academy in het genre lichte muziek

  • 1995, Brussel: prijs van de Orgelkring Druivenstreek tijdens de Vlaamse Orgeldagen

  • 1997, Convention Hall, Birmingham, UK: vertegenwoordigt België op het TMA Festival, genre lichte muziek

  • 2002, Leiden, Nederland: eerste laureaat van het negende Orgelconcours

  • 2003, Antwerpen: solist tijdens het openingsconcert van Het Orgelweekend Vlaanderen met het orkest Prima La Musica

  • 2005, Kortrijk: publieksprijs in de wedstrijd verbonden aan de Kortrijkse orgelconcerten

  • 2010, genomineerd voor de Klara 2010 in de categorie Jonge Belofte van het Jaar

  • 2014, genomineerd voor de Gouden labels met ensemble Oltremontano

 

 

 

             webmaster   CHRISTA   DYCK                                                                                                                                                                                           NL  |  ENG